Rindsleder
Naudannahkan levinneisyys ja käsittely
Nautoja kasvatetaan maailmanlaajuisesti lihantuotantoa varten, joten raakavuotia on riittävästi nahanvalmistukseen. Koska 65-70 prosenttia maailman nahkatuotannosta on lehmännahkaa, se on loppukuluttajalle edullista. Tuskin on alaa, jolla tätä nahkaa ei käytettäisi. Kengänpohjien lisäksi lehmännahkaa käytetään pääasiassa hihnoihin, satuloihin, huonekaluihin ja autonistuinten suojuksiin sekä laukkuihin.
Lehmännahan ominaisuudet
Lehmänahka on erittäin stabiili ja luja nahka, jota käytetään eläinten koon vuoksi usein myös suurempiin esineisiin (esim. huonekalujen suojuksiin).
Lehmänahan pinta-ala on jopa 5 neliömetriä. Lehmännahan tiheys on tyypillisesti jopa 0,9 g/cm³ ja vetolujuus 8-25 N/mm².
Muita lehmännahan ominaisuuksia
Termi "lehmännahka" viittaa erilaisiin nautojen ja vasikoiden, mutta myös sonnien tai lehmien nahkoihin. Yksittäisten tyyppien väliset erot ovat tuntumaltaan ja rakeisuudeltaan vähäisiä, joten ne on ryhmitelty yhteen nimityksen "naudannahka" alle.
Muita naudannahaksi luokiteltavia kaupan nahkatyyppejä ovat mm: Cow box, Cow nappa, Nubuck, Rough leather, Blank leather ja Boxcalf.
Katso tämä video, josta saat lisätietoja eri nahkatyypeistä:
Lisälähteet (haettu 01.04.2023):
- leder-info(punkt)de/index.php/Rindsleder
- lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Rindsleder
- lederpedia(punkt)de/lederarten/start