Yleistä rasvankasvattamisesta
Rasvankasvattaminen on yksi rasvanyrkistysmenetelmä, jossa nahka parkitaan eläinrasvojen avulla. Tällä menetelmällä valmistettu nahka tunnetaan myös sametkinahkana. Useimmiten käytetään lampaan- ja karitsannahkoja, jotka parkitaan kalaöljyllä (tranilla). Käytetty tran on yleensä turskan, harvemmin hylkeen tai valaan, rasvaa. Kalojen ja vesinisäkkäiden rasvassa on runsaasti tyydyttymättömiä happoja, jotka hapettumalla (oksidaatio) aiheuttavat parkitusvaikutuksen. Tämä vaikutus puuttuu maanisäkkäiden rasvoista, minkä vuoksi niiden rasvoilla tehdyn parkinnan katsotaan olevan “epäaito parkinta”.
Trankiparkinnan prosessi ja vaiheet
Tranilla parkitut nahat tunnetaan sametkinahkoina. Toisin kuin rasvanyrkistetyissä nahoissa, sametkinahan valmistus kestää huomattavasti pidempään, noin 6–9 kuukautta. Prosessi koostuu kahdesta vaiheesta. Ensimmäisessä vaiheessa nahka käsitellään tynnyrissä tranöljyllä. Tämän jälkeen seuraa kuivatusvaihe, jossa tran yhdistyy nahan kuituun. Vaiheet toistuvat vuorotellen. Oksidaation jälkeen ylimääräinen rasva pestään pois natriumvesiliuoksella.
Sametkinahan ominaisuudet
Tranparkinta voidaan tehdä joko yksinomaan (aito sametkinahka) tai yhdistettynä muuhun parkintamenetelmään (uusisametkinahka). Uusisametkinahassa käytetään formaldehydiä esiparkintaan ja tran jälkikäsittelyyn. Tärkeitä sametkinahan ominaisuuksia ovat sen pehmeys, helppo puhdistettavuus, kosteuden imeytyminen ja lämmönkestävyys jopa 70 °C. Tranparkittu nahka on parkitusprosessin jälkeen tummanruskea ja usein vaalennetaan vedynperoksidilla.
Sametkinahan käyttö
Tranöljyllä parkitaan paitsi lampaan- ja vuohennahkoja, myös riistannahkoja. Kun peuran- tai hirvennahasta poistetaan pinta, saadaan valmis tuote mokkanahkana. Peuran sametkinahkaa käytetään erityisesti perinteisissä asuissa ja käsineissä. Lisäksi sametkinanahka on suosittua ortopedia-alalla sen pesunkestävyyden, hienkestäväisyyden ja pehmeyden vuoksi. Sitä käytetään myös ikkunanpuhdistusliinoissa ja muissa puhdistustarkoituksissa.
Lisälähteet (viitattu 12.07.2018):
- oeko-fair.de/clever-konsumieren/kleider-schmuecken/leder/herstellung6/gerben/fettgerbung
- de.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4mischleder
- lederzentrum.de/wiki/index.php/S%C3%A4mischleder