Hevosen nahkaa (Cordovan-nahkaa)

Hevosen nahka Yleistä

Hevosen nahkaa ei enää ole niin usein saatavilla, koska traktorit ovat korvanneet ne pelloilla ja moottoroidut ajoneuvot teillä. Siksi teurastamoissa ei enää ole paljon hevosen nahkaa.
Hevosen nahkaa käytetään sileänä nahkana kenkiin ja vaatteisiin. Kun se on silitettyä, pehmeää aniliininahkaa, sitä kutsutaan Rossnapaksi.

Pferdeleder

Cordovan-nahka

Tämä nahka tulee raskaiden kylmäverihevosten takalanteilta. Muutaman millimetrin ihon pinnan alla on kaksi pyöreää sidekudospalaa. Niissä on erittäin tiivis kuiturakenne ja niitä kutsutaan myös butt, shell tai Roß-Spiegel. Tämä nahka on erityisen kestävä ja luja. Koska Cordovan-nahka sisältää paljon rasvaa, se on vettähylkivä.
Nahkapalat ovat yleensä DIN-A5- ja DIN-A3-arkin kokoisia, minkä vuoksi se on erittäin kallista. Tarjonta on hyvin harvinaista, koska raskaita työhevosia ei enää ole ja jalostus- tai urheilutoiminnan hevoset eivät voi korvata niitä.

Cordovan

Cordovan-nahan valmistus

Nahka parkitsee kasvipohjaisesti ja sen valmistus kestää noin kuusi kuukautta. Vasta parkitusprosessissa nähdään, mikä nahka sopii kenkiin ja mikä vain lompakoihin, avaimenperiin ja vöihin. Nahkoja kuivataan lasilevyillä 60 päivän parkinnan jälkeen ja ne hierotaan öljyllä käsin.
Tämä öljy, jota kutsutaan Smeareniksi, imeytyy täysin nahkaan seuraavien 90 päivän varastoinnin aikana. Tuotantoprosessin lopussa Cordovan-nahalle annetaan erityinen kiilto niin sanotulla kiillotuksella. Cordovan-nahka on yleisimmin levinnyt Yhdysvalloissa. Siellä valmistusmenetelmä on jonkin aikaa sitten täydellistetty. Tämä näkyy siinä, että lihapuoli käsitellään ulospäin, mutta se on silti lopussa erittäin sileä ja kiiltävä.

Cordovan-Leder

 

lisälähteet (pääsy 26.02.2019):

  • leder-info(piste)de/index.php/Pferdeleder
  • lederzentrum(piste)de/wiki/index.php/Pferdeleder
Engraving preview