Tanniinit

Tanniinit Yleistä

Tanniinit kuuluvat suureen ryhmään kasvien sekundaarisia aineita. Tämä tarkoittaa, että aineet eivät ole kasveille elintärkeitä ja niitä tuotetaan vain tietyissä solutyypeissä. Ranskasta käännettynä sana "tanin" tarkoittaa parkitusainetta. Saksassa termi tulee sanasta kuusi, koska kuusissa esiintyviä puutanniineja käytettiin aiemmin nahan kasviparkitukseen. Keskiajalla parkitustarkoituksiin perustettiin jopa kokonaisia parkkimetsiä, koska parkkiparkitus oli hallitseva parkitustapa. Nykyään vain 10-12% nahasta parkitaan tällä tavalla.

Lohgerbung Lohwälder Gusti Leder

Kasviperäisten parkitusaineiden esiintyminen

Kasviaineet eivät esiinny vain kuusissa, vaan myös monenlaisissa, enimmäkseen trooppisissa/subtrooppisissa pensaissa, hedelmissä, pähkinöissä, yrteissä, puissa, pensaissa tai pähkinöissä. Joissakin kasvilajeissa kestää kuitenkin jopa 30 vuotta, ennen kuin riittävästi parkitusaineita on tuotettu käytettäväksi nahan parkituksessa. Toisaalta on myös kasveja, jotka sisältävät enemmän parkitusaineita, mitä nuorempia ne ovat. Yhteensä tunnetaan jopa 300 erilaista kasvilajia, joita voidaan käyttää parkitusaineiden tuottamiseen. Kaikki Gusti Leder nature -tuotteet parkitaan babulipuun kuorella.

Babultree Gerbung Gusti Leder

Tanniinien toiminta

Tanniinit tuotetaan kasveissa stressin alaisena puolustukseksi syöjähyönteisiä vastaan. Sekundaariset kasviaineet varastoidaan tietyissä soluissa siten, etteivät ne vaikuta kasvin omaan aineenvaihduntaan. Vasta näiden solujen tuhoutumisen yhteydessä ne aktivoituvat. Tanniinit voivat sitoa ja saostaa proteiineja ja esimerkiksi märehtijöissä ne voivat aiheuttaa ravintoaineiden voimakkaasti vähentyneen imeytymisen. Tämän seurauksena kyseiset eläimet voivat kärsiä vatsavaivoista, munuais- ja maksavaurioista tai jopa kuolla. Tätä proteiinisäikeiden sitomisominaisuutta hyödynnetään kasviparkituksessa nahan säilyttämiseksi. Kasviparkitun nahan voi tunnistaa sen tyypillisestä ruskeasta tai parkkivärisestä värityksestä.

Pflanzengerbung Tannine

Tanniinit elintarvikkeissa

Tanniinit eivät ole tärkeitä vain parkitsemisessa, vaan myös erilaisten elintarvikkeiden, kuten savustetun lihan ja kalan, suklaan, viinin tai teen, "suutuntumassa". Ihmisille kasviaineet ovat siis vaarattomia. Ne aiheuttavat joissakin elintarvikkeissa vain karvaan tai kitkerän turpeisen maun.

Tannine Lebensmitteln

 

Katso tämä video, jos haluat tietää enemmän siitä, miten kasviparkkiaineiden avulla tehdään nahka kestäväksi:

 

 lisälähteet (viitattu 13.12.2018):

  • urgeschmack(piste)de/was-sind-tannine/
  • de(piste)wikipedia(piste)org/wiki/Tannine
  • biologie-seite(piste)de/Biologie/Tannine
  • leder-info(piste)de/index.php/Pflanzlich_gegerbtes_Leder
  • de(piste)wikipedia(piste)org/wiki/Sekund%C3%A4re_Pflanzenstoffe