Sämischnahka Yleisesti
Sämischnahkaa kutsutaan nahaksi, joka on säilötty rasvaparannuksella. Tätä varten käytetään traania tai kalaöljyä, joka vaikuttaa nahkoihin 6-9 kuukautta kestävässä prosessissa. Käytetty traani on pääasiassa turskasta peräisin. Kaksivaiheisessa prosessissa nahkaa vuorotellen ensin vaivataan ja sitten kuivataan, kunnes traanin hapettuminen tekee nahasta kestävää.
Eigenschaften Sämischnahka
On olemassa 2 erilaista sämischnahkaa, jotka määritellään rasvaparannuksen tyypin mukaan. “Aito sämisch” on nahkaa, kun se on parannettu pelkästään kalaöljyllä. Yhdistelmäparannuksessa formaldehydillä ja sen jälkeisellä rasvaparannuksella puhutaan “Uusisämischnahasta”. Sämischnahkaa valkaistaan usein vetyperoksidilla, koska teollisuudessa sitä ei muuten haluta käyttää sen tummanruskean värin vuoksi. Valmis nahka on pehmeää, helposti puhdistettavaa, imukykyistä ja kestää lämpötiloja jopa 70 °C asti.
Sämischnahkan käyttö
Rasvaparannusta käytetään lampaan- ja vuohennahkojen lisäksi myös villieläinten nahoissa. Kun peuran tai hirven nahasta poistetaan pintakerros, saadaan tästä nahkatyypistä kaunista mokkanahkaa. Hirvieläinten sämischnahkaa käytetään erityisesti kansallispukuihin tai käsineisiin. Pesunkestävyytensä, hikoilunkestävyytensä ja pehmeytensä ansiosta sämischparannettua nahkaa käytetään myös ortopediassa. Lisäksi tätä nahkatyyppiä käytetään mielellään puhdistustarkoituksiin tai ikkunannahkana.
lisälähteet (käytetty 07.12.2018):
- oeko-fair(piste)de/clever-konsumieren/kleider-schmuecken/leder/herstellung6/gerben/fettgerbung
- de(piste)wikipedia(piste)org/wiki/S%C3%A4mischleder
- lederzentrum(piste)de/wiki/index.php/S%C3%A4mischleder